Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Regensburg is het handig om van tevoren wat informatie over de stad op te zoeken. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke delen van de stad je absoluut wilt zien en welke je misschien kunt overslaan. Dit kan vooral bij een kort verblijf in Regensburg veel tijd besparen, aangezien het onmogelijk is om alle hoogtepunten van de stad in één weekend te zien.

Laat je echter niet te strikt leiden door je voorbereidingen, want je wilt geen verborgen juweeltjes missen die je tijdens het inlezen over het hoofd hebt gezien. Ga dus goed voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning.

Alarmnummers

In geval van nood kun je, net als in Nederland, gratis bellen naar 112 voor dringende medische assistentie of de brandweer. Voor de politie bel je naar nummer 110.

Douane & documenten

Duitsland is een lid van de Europese Unie en behoort tot de Schengenlanden. Dit betekent dat er vrij verkeer van personen en goederen is. Voor een bezoek aan Regensburg heb je dus officieel geen paspoort nodig. Als je echter met het vliegtuig reist, heb je een geldig identificatiemiddel (ID-kaart of paspoort) nodig om je te identificeren. Ook kunnen hotels om identificatie vragen. Duitsland kent een identificatieplicht, maar je bent niet verplicht om altijd een identiteitsbewijs bij je te dragen.

Drinkwater

Het kraanwater in Regensburg is, net als in de rest van Duitsland, uitstekend drinkbaar. Er zijn geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het drinken van kraanwater. De smaak is vrij neutraal, vergelijkbaar met het Nederlandse kraanwater.

Toeristische informatie

Het toeristenbureau van Regensburg bevindt zich in het historische centrum van de stad, aan de Rathausplatz 4. Hier kun je terecht voor stadswandelingen, informatie over de stad en fietsroutes in de omgeving. Ook kun je er gratis stadsplattegronden verkrijgen; voor andere informatieboekjes wordt soms een kleine vergoeding gevraagd.

Geld

In Regensburg betaal je, net als in Nederland, met de euro. Met een Nederlandse bankpas kun je over het algemeen probleemloos geld opnemen bij de geldautomaten in de stad. Creditcards worden in hotels en grotere winkels vaak geaccepteerd, maar in restaurants is dit niet altijd het geval. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt.

Elektriciteit

Wie naar Regensburg reist, heeft geen wereldstekker of adapter nodig. Duitsland gebruikt dezelfde stroomspanning (220-230 volt bij 50 Hz) en stekkers als Nederland.

Feestdagen

Regensburg kent een aantal officiële feestdagen waarop winkels, overheidsinstellingen en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn veel musea gesloten tijdens deze dagen. Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Regensburg gevierd worden:

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
Variabel – Pasen
Variabel – Hemelvaartsdag
Variabel – Pinksteren

Fooien

Het is gebruikelijk, maar niet verplicht, om een fooi te geven in Regensburg. In restaurants en bars is een fooi van maximaal tien procent gebruikelijk. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven.

Internet/wifi

In Regensburg is het op de meeste plekken eenvoudig om verbinding te maken met het internet. Draadloos internet is er zo goed als overal beschikbaar, vooral in horecagelegenheden. In hotels is de toegang soms beperkt tot de gemeenschappelijke ruimtes. In de meeste hotels kun je onbeperkt gebruikmaken van wifi.

Openingstijden

De winkels in Regensburg openen meestal tussen 9 en 10 uur ’s ochtends hun deuren. In het centrum sluiten de winkels over het algemeen om 20:00 uur, hoewel ze op zaterdag soms eerder dichtgaan. Kleinere winkels en winkels buiten het centrum sluiten doordeweeks vaak al om 18:00 uur en op zaterdag tussen 12:00 en 15:00 uur. Op zondag zijn vrijwel alle winkels gesloten, tenzij er sprake is van een speciale koopzondag. Tijdens officiële feestdagen zijn de meeste winkels gesloten. Houd er rekening mee dat op 24 december de meeste winkels al om 14:00 uur sluiten.

Taal

In Regensburg wordt Duits gesproken, net als in de rest van Duitsland. Engels is echter wijdverbreid, vooral onder jongere mensen, maar ook onder mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn.

Tijdsverschil

Regensburg kent geen tijdsverschil met Nederland. De stad ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur teruggezet en begint de wintertijd.

Veiligheid

Regensburg is een vrij veilige stad, maar zoals in elke andere stad is het belangrijk om op je spullen te letten en voorzorgsmaatregelen te nemen. Vermijd in het donker straten en wijken waar je je niet prettig voelt, zeker als het er verlaten uitziet.